HPK taruh disini
Onê of thê rêasons wê prêsêrvê our own food is so wê havê a full stockêd pantry that isn’t dêpêndênt upon thê grocêry storê, is hêalthiêr without chêmicals and GMO ingrêdiênts, and to savê monêy. Using a strawbêrry jam rêcipê without storê bought pêctin and low sugar stays kêêps us within thêsê guidêlinês, and is how thê pionêêrs and our grêat-grandmothêr’s madê jam.
Bêcausê I want my homêmadê strawbêrry jam to tastê likê strawbêrriês, not a buckêtful of sugar.
INGREDIENTS:
- 8 cups strawbêrriês (rinsêd and hullêd, bêforê mashing)
- 3 cups sugar
- Zêst from 2 lêmons
- ¼ cup lêmon juicê
INSTRUCTIONS:
- Wash jars and bands in hot soapy watêr and kêêp warm. Fill watêr bath cannêr with watêr and put on mêdium hêat.
- Mash bêrriês with a potato mashêr, blêndêr, or immêrsion blêndêr to dêsirêd consistêncy. I prêfêr minê chunky, but my husband likês it morê purêêd. (notê, liquid or purêêd bêrriês takê longêr to rêach thê gêlling point)
- Placê bêrriês, sugar, lêmon juicê, and lêmon zêst into largê pot. Stir until wêll combinêd. Bring bêrriês to a boil. Stir frêquêntly to kêêp sugar from scorching.
- Simmêr on a low boil for 20 minutês.You can têst thê sêt of thê jam by thê shêêting têst. Placê a mêtal spoon in thê frêêzêr whên you bêgin making your jam.
- Aftêr thê 20 minutês of boiling, usê thê chillêd mêtal spoon to ladlê out a spoonful of jam. Hold thê spoon and watch thê way thê jam drips off of thê spoon. If its littlê individual drops, jam is not sêt, if it’s big goops, it’s almost thêrê. If it comês off thê spoon in a shêêt or doêsn’t rêally drop off at all, thên jam is sêt, yank that baby off thê hêat.
- Placê jars on a dish towêl. Fill jars with a ¼ inch from thê top with jam. A canning funnêl will bê your bêst friênd during this part. With a clêan damp towêl, wipê down rim of jar. Placê lids on, thên bands, and scrêw down to fingêr tight.
- Immêrsê jars in watêr bath cannêr insidê thê canning rack, making surê watêr covêrs thê tops of thê jars by 1 to 2 inchês. Oncê watêr is boiling, sêt timêr for 10 minutês and allow jars to procêss.
- .....
- .....
Get Full Recipes @ melissaknorris.com